Hoe zit het met de kosten bij een Vrijwillige ziekenhuisbevalling (Poliklinische bevalling zonder indicatie)

Wanneer een patiënt er vrijwillig voor kiest om in het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) te bevallen, is er sprake van een poliklinische bevalling zonder indicatie. Hiervoor kent het registratiesysteem de volgende codes (die ook bij de patiënt op de nota staan):
190043: Dit betreft een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Deze bevalling wordt niet door een gynaecoloog gedaan, maar door de eigen (eerste lijns) verloskundige met verlos (partus)assistentie van de kraamverzorgster.
190044: Dit betreft een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Deze bevalling wordt niet door een gynaecoloog gedaan, maar door de eigen (eerste lijns) verloskundige. Er is geen verlos (partus)assistentie van de kraamverzorgster.

In het GHZ wordt een poliklinische bevalling altijd met verlos(partus)assistentie door de
kraamzorgorganisatie gedaan. Toch declareert het GHZ in bijna alle gevallen de code voor
poliklinische bevalling zonder verlosassistentie. Dit komt doordat de kraamzorgorganisatie zelf de
kraamhulp bij de verzekeraar in rekening brengt.

Lees hier de complete informatie over kosten rondom de bevalling in het Groene Hart Ziekenhuis